JEMI NË STINËN E TYRE/ Ja pse duhet të hani sa më shumë gështenja – AlpeGossip
JEMI NË STINËN E TYRE/ Ja pse duhet të hani sa më shumë gështenja

JEMI NË STINËN E TYRE/ Ja pse duhet të hani sa më shumë gështenja

Ato janë mbretëresha e padiskutueshme e vjeshtës dhe janë të pasura me substanca shumë të çmuara për trupin: kjo është gjithçka duhet të dini midis atyre që dalin pro dhe kundër kësaj teze. Pavarësisht mënyrës se si preferoni që t’i konsumoni, të pjekura shumë apo të ziera, diçka është e sigurt: gështenjat kanë përmbajtje të lartë të karbohidrateve dhe ndryshe njihen si buka e preferuar në tryezat e të varfërve. Gjithashtu, falë pasurisë me vlera ushqimore, ato ndryshe njihen edhe si “bekimi” i stinës dhe madje ilaçi më i mirë kundër sëmundjeve sezonale.

Ato japin një shpërthim energjie
Një grusht gështenja përmban rreth 25 gram niseshte, domethënë sheqerna të cilat thithen ngadalë nga trupi, duke bërë të mundur ruajtjen në nivele të qëndrueshme të sheqerit në gjak: ky është çelësi për të mos pasur energji të ulët dhe për të luftuar problemet e ndryshme mendore. Për këtë arsye, në funksion veçanërisht sfidues (të tilla si, për shembull, një provim universiteti apo një intervistë pune), ose për t’u përgatitur për këtë sport, hani vetëm 4-5 gështenja dhe keni siguruar vitalitetin dhe rezistencën që i duhet trupit dhe mendjes suaj.

Mirupafshim dhimbje muskujsh
Fara e gështenjës gjithashtu përmban një sasi të mirë të kripërave minerale. Në mënyrë të veçantë ata janë të pasura në kalium (rreth 400 gram për 100 gram të produktit), e cila ndihmon për të parandaluar dhimbje të shpeshta, monitoron funksionimin e duhur të muskujve, mban nën kontroll presionin e gjakut dhe rregullon nivelin e ujit. Nuk ka produkt më të mirë të kësaj stine që është i aftë për të rritur vëmendjen, përqendrimin dhe kujtesën, duke e mbajtur sistemin nervor të shëndetshëm.

Cila është metoda e gatimit më pak kalorike?
Gështenjat përbëhen nga karbohidratet 84%, lipidet 9% dhe proteina 7%, kështu që marrja e kalorive është paksa e kufizuar. Por, cila është metoda më e shëndetshme e gatimit, e cila nuk kërcënon veçanërisht fizikun tuaj? Nuk ka dyshim për ata që duan të flenë pa merak, zierja e tyre është metoda më efikase. Një grusht gështenja të ziera (rreth 100 gram) përmban 120 kalori. Gështenja e pjekur, veçanërisht e dashur për shijen e veçantë përmban 193 kcal për 100 gramë të produktit. Ato të thatat, të cilat zakonisht blihen në supermarket, janë më shumë kalorike, sepse ato përmbajnë 287 kcal.

Janë të mira për zorrët
Gështenjat përmbajnë një furnizim të mirë me fibra: në 100 gramë të produktit, ka pothuajse 5 gramë fibra. Sistemi i zorrëve, i cili është lëshuar (në rast se ka pasur një problem kapsllëku), është rregulluar dhe mirëmbahet mirë falë konsumimit të tyre. 3-4 gështenja janë të mjaftueshme, disa herë në javë. Ato nuk përmbajnë gluten, kështu që mund të konsumohen nga ata që kanë qenë të diagnostikuar me sëmundjen celiac, dmth inflamacion kronik të zorrëve të holla të shkaktuara nga gëlltitje të kësaj substance të pranishme në disa drithëra.