A JANË NORMALE DHIMBJET E KËMBËS GJATË NATËS? Mjekët ju tregojnë kur duhet të shqetësoheni dhe kur jo – AlpeGossip
A JANË NORMALE DHIMBJET E KËMBËS GJATË NATËS? Mjekët ju tregojnë kur duhet të shqetësoheni dhe kur jo

A JANË NORMALE DHIMBJET E KËMBËS GJATË NATËS? Mjekët ju tregojnë kur duhet të shqetësoheni dhe kur jo

Askujt nuk i pëlqen të rri zgjuar nga një dhimbje e cila vjen këmbëve të tyre. Shumica e njerëzve i referohen këtij lloji të ngërçit të këmbës si  dicka tepër e zakonshme të ndodhi dhe natën.

Një sondazh i vitit 2017 nga PLOS One zbuloi se gati 30 përqind e të rriturve kanë dhimbje këmbësh natën së paku pesë herë në muaj ndërsa gjashtë përqind e të rriturve më shumë se 15 herë në muaj.

“Kjo mund të jetë krejtësisht e keqe sepse ndikon në gjumin tuaj”, thotë Cory Fisher, mjek familjar në klinikën e Cleveland. “Kur njerëzit nuk fle mirë, zgjohen po njësoj dhe kjo ndikon negativisht në jetën e tyre.” Më poshtë është gjithçka që ju duhet të dini rreth dhimbjeve të këmbëve gjatë natës dhe si t’i parandaloni ato.

Ngërçet e këmbëve natën nuk ndihen si muskujt e lënduar – ata janë në të vërtetë shumë të dhimbshme. Shpesh ndjehet si një shtrëngim intensiv ose zvarritje e muskujve që mund të zgjasë diku nga disa sekonda deri disa minuta.

Këto kontraktime të pavullnetshme në këmbë zakonisht ndodhin në pulpat tuaja, por gjithashtu mund të shkaktojnë spazma të muskujve në këmbët dhe kofshët.

Të rriturit më të vjetër mbi moshën 50 vjeç kanë tendencë të përjetojnë dhimbje këmbësh natën më shpesh se të rriturit dhe fëmijët më të vegjël.

Dhe  mjekët ende nuk mund të shpjegojnë se pse dhimbjet e këmbëve gjatë natës shfaqen më shpesh në grupmoshat më të vjetra “Ndërsa rritemi, nuk jemi aq aktiv”, thotë Dr. Fisher. “Kur nuk  shtrihemi ose po përdorim sa më shumë muskujt, mund të kemi dhimbje më shumë gjatë natës.”

Meqë gjendja nuk kuptohet shumë mirë në botën mjekësore, mjekët e hutuar ende nuk mund të përcaktojnë pse këto dhimbje. “Nuk ka çrregullim themelor që shkakton atë, sepse ato janë shumë të zakonshëm dhe me të vërtetë të vështira për t’u trajtuar”, thotë Dr. Fisher. “Por ideologjia themelore mendohet të jetë një problem neuromuskular, ku nervat po gjuajnë dhe muskujt janë ngërç për shkak të saj.” Megjithëse ka gjasa që nuk ka ndonjë shkak të dukshëm për këto dhimbje gjatë natës, Klinika Mayo dhe Klinika e Cleveland citojnë dehidratim, lodhje të muskujve, ulur për periudha të gjata kohore dhe duke qëndruar në dysheme prej betoni, si vetëm disa nga shkaqet e mundshme. “Nëse muskujt tuaj nuk po marrin hidratim të mjaftueshëm, ju nuk jeni duke mbajtur sasinë e duhur të oksigjenit në muskujt tuaj dhe nuk jeni duke i larguar toksinat”, thotë Dr. Fisher. ”

Çfarë mund të bëni për të parandaluar dhimbje këmbësh gjatë natës?

Për fat të keq, mundësitë e trajtimit janë të kufizuara pasi askush nuk e di se çfarë shkakton dhimbje këmbësh në vendin e parë. Gjatë viteve, mjekët kanë rekomanduar shtesat e magnezit, relaksin e muskujve.