ÇMIMET NOBEL NË FIZIKË PËR 2018/ Artur Ashkin shpallet fitues (FOTO) – AlpeGossip
ÇMIMET NOBEL NË FIZIKË PËR 2018/ Artur Ashkin shpallet fitues (FOTO)

ÇMIMET NOBEL NË FIZIKË PËR 2018/ Artur Ashkin shpallet fitues (FOTO)

Arthur Ashkin  është shkencëtari amerikan i cili ka punuar për  “Bell Laboratories” dhe “Lucent Technologies”.

Karriera e Ashkin:

Ai filloi punën e tij në manipulimin e mikroartikujve me dritë lazer në fund të viteve 1960, e cila rezultoi në shpikjen e një  piskatore optike në 1986.

Gjithashtu ai proçesoi e kapjen optike që përfundimisht u përdor për të manipuluar atome, molekula dhe qelizat biologjike. Fenomeni kryesor është presioni i rrezatimit të dritës.

Ashkin është konsideruar nga shumë njerëz si babai i fushës aktuale të piskatore optike, për të cilën ai u nderua me Çmimin Nobel në Fizikë 2018.

/AlpeNews.al