DUHET T’I DINI/ 10 këshilla psikologjike që mund të bëjnë çdokënd mësues të bisedës – AlpeGossip
DUHET T’I DINI/ 10 këshilla psikologjike që mund të bëjnë çdokënd mësues të bisedës

DUHET T’I DINI/ 10 këshilla psikologjike që mund të bëjnë çdokënd mësues të bisedës

Shpesh ndihemi të pasigurt kur ndodhemi përballë dikujt në një takim dhe herë të tjera na duket e vështirë për ta menaxhuar situatën. Ja disa këshilla se si mund ta zotërojmë më mirë bisedën:

  1. Nëse nuk dini çfarë të flisni, le të tregojë partneri juaj i bisedës për veten. Përdorni dëgjimin aktiv: kërkoni pyetje të hapura dhe sqaruese, tregoni ndjeshmërinë tuaj nëse momenti është i trishtuar dhe buzëqeshje nëse partneri juaj po thotë diçka ‘funny’.
  2. Për të bërë kontakt me një person, përpiquni të sinkronizoni frymën tuaj me frymën e partnerit tuaj të bisedës.
  3. Zakonisht ky mashtrim përdoret nga psikologët, por pyetja “A e kuptuam me saktësi se …?”, mund të jetë e dobishme për çdo person. Kjo do ta bëjë partnerin tuaj të bisedës të kuptojë se ata janë dëgjuar me kujdes dhe do të jenë në gjendje të vlerësojnë veten më shumë në mënyrë kritike.
  4. Kjo këshilla nuk është shumë etike, por është efektive: Nëse dëshironi të ndiheni më të sigurt ndër të tjera, imagjinoni se jeni mbret ose mbretëreshë dhe të tjerët janë shërbëtorët tuaj. Mos e mbingarkoni.
  5. Nëse keni nevojë të grumbulloni urgjentisht mendimet tuaja dhe të jepni një fjalim, por ju nuk ndjeheni të sigurt, thojini vetes, “Unë mendoj se unë ….” dhe përshkruaj emocionet dhe shqetësimet që ndjeni. Kjo do t’ju lejojë të dalloni çfarë mendojnë njerëzit përballë jush.
  6. Nëse e dini që dikush dëshiron të kritikojë ju ose idetë tuaja në një takim pune, uluni pranë tyre. Do ta qetësojë këtë person pak.
  7. Kushtojini vëmendje ngjyrës së syve të një personi kur ju jeni duke u përqendruar dhe buzëqeshni në të njëjtën kohë. Kontakti juaj me sy do të zgjasë për disa sekonda dhe do të ndërtojë qëndrimin e mirë të një personi ndaj jush.
  8. Nëse dikush tregon një shaka fyese për ju, kërkoni nga ata të përsërisin shaka ose ta shpjegojnë atë. Në këtë rast, shakaja nuk do të jetë më qesharake, ndërkohë që personi do të ndihet i zënë ngushtë.
  9. Nëse nuk mund t’i thuash jo një personi që ju kërkon vazhdimisht favore, filloni t’u kërkoni që të bëjnë ata diçka. Më shumë, më mirë.

10.          Nëse doni të bindni njerëzit për diçka, hiqni frazat “Unë mendoj se …” dhe “Më duket se …” nga fjalimi juaj.