Kujdesi për shëndetin e zemrës është thelbësor për mirëqenien tuaj të përgjithshme. Dhe sipas ekspertëve mund ta bëni këtë me vetëm disa përbërës të kuzhinës tuaj
Këto janë gjashtë përbërësit :
Perime me gjethe të gjelbra: Perimet jeshile me gjethe të tilla si spinaqi dhe brokoli janë të larta në vitaminë K dhe nitrat, të cilat mund të ndihmojnë në reduktimin e presionit të gjakut dhe përmirësimin e funksionit arterial. Studimet tregojnë se një konsum më i lartë i zarzavate me gjethe është i lidhur me një rrezik më të ulët të sëmundjeve të lidhura me zemrën.
Boronicat luleshtrydhe dhe mjedra janë një burim i mirë i antioksidantëve. Ata gjithashtu mbrojnë nga stresi oksidativ dhe inflamacion që kontribuojnë në zhvillimin e problemeve të zemrës.
Avokadot janë një burim i madh i yndyrës së shëndetshme të cilat janë të lidhura me nivelet e reduktuara të kolesterolit dhe mund të çojnë në një rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjes së arteries koronare. Ata janë gjithashtu një burim i pasur i kaliumit, i cili mund të mbrojë kundër një rrahjeje të parregullt të zemrës dhe të kontribuojë në zvogëlimin e presionit të gjakut.
Peshku dhe vaji i peshkut: Salmoni sardelja dhe toni janë të larta në acide yndyrore omega-3 dhe mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit, presionit të gjakut, trigliceridet dhe kolesterolin
Arrat: kanë aktivitet më të lartë antioksidues dhe janë dukshëm më të lartë në omega-3. Antioksidantët në arra mund të ndihmojnë në luftimin e dëmeve oksiduese në trupin tuaj, duke përfshirë dëmtimin për shkak të ‘kolesterolit’ të keq , i cili nxit forcimin dhe ngushtimin e arterieve.