KINI KUJDES/ Këto janë sëmundjet më të rrezikshme që kulmojnë në dimër – AlpeGossip
KINI KUJDES/ Këto janë sëmundjet më të rrezikshme që kulmojnë në dimër

KINI KUJDES/ Këto janë sëmundjet më të rrezikshme që kulmojnë në dimër

Ju përgatiteni gjithmonë për sezonin e gripit. Në muajin tetor, jane fillimet e sezonin të gripit.

Kërkime dhe studime të reja nga Universiteti Columbia sugjerojnë se një shumëllojshmëri e infeksioneve mund të arrijnë kulmin në kohë të ndryshme të vitit.

“Sezonaliteti është një tipar i fuqishëm dhe universal i sëmundjeve infektive”, raporton Micaela Martinez, një shkencëtare në Shkollën Columbia Mailman të Shëndetit Publik, në një deklaratë për shtyp, “megjithëse komuniteti shkencor e ka injoruar kryesisht për shumicën e infeksioneve. ”

Gjatë një viti, Martinez studioi viruseve e ndryshme dhe normat e tyre të infeksionit.

Rezultatet e saj, të publikuara në revistën mjekësore online PLOS, konfirmojnë përhapjen e sezonit të gripit në dimër, por ajo gjithashtu gjeti se ato gjithashtu janë në kulmin e tyre dhe në pranverë.

Infeksione të tilla si polio dhe gonorrea u transmetuan më së shpeshti gjatë muajve të verës. Hepatit B është më i keqi gjatë verës dhe vjeshtës; infeksionet si herpesi janë kulmin e tyre në pranverë dhe verë dhe janë më të ulëta në dimër.

Në mbarë botën, sëmundjet ngjitëse ndoqën një prirje sezonale, siç janë rastet e etheve gjatë stinëve të shiut, ndërsa rastet e hepatitit A ishin më të larta në sezonin e thatë.