KUJDES/ Ja si ta kuptoni nëse nishani që keni është normal apo kancer lëkure – AlpeGossip
KUJDES/ Ja si ta kuptoni nëse nishani që keni është normal apo kancer lëkure

KUJDES/ Ja si ta kuptoni nëse nishani që keni është normal apo kancer lëkure

Një ndër simptomat e para të kancerit të lëkurës janë nishanet apo gungat në lëkurë.

Nëse keni vërejtur një të tillë në trupin tuaj apo të dikujt atëherë duhet të informoheni mbi këto shenja. Gjithsesi, konsulta me ndonjë mjek apo profesionist është e domosdoshme, transmeton Koha Jone.

Nishanet normale – Në përgjithësi nishanet jo problematike, kanë ngjyrë të njëtrajtshme dhe të zbehur në zonën afër lëkurës. Nëse e vëreni se ky nishan po ndryshon me kohë, po rritet apo po i ndërron ngjyra duhet menjëherë ta konsultoni një mjek.

Nishanet atipike – Janë nishanet të cilat nuk kanë formë të rregullt. Ato duken si normale, mirëpo duhet vazhdimisht të vëzhgohen sepse mund të bëhen të rrezikshme.

Nishanet e errëta – Këto lloj nishane kanë ngjyrë të mbyllur dhe janë të vogla. Kanë shumë tendencë të shndërrohen në kancerogjene, kështu që duhet të mbahen vazhdimisht nën mbikëqyrje.

Karcinomat – Janë një lloj i zakonshëm i kancerit. Me kohë mund të zhvillohen dhe të bëhen problematike.

Melanoma – Është forma më e avancuar e kancerit të lëkurës. Melanomat mund të paraqiten si të ngritura ose të sheshta dhe zakonisht kanë forma gjeometrike.

Disa lloje të tjera të karcinomave janë: Actinic Keratosis, që është nishan kanceroz dhe shfaqet zakonisht në zonën e skalpit, buzëve, duarve dhe pjesëve të tjera që kanë tendencë t’i ekspozohen diellit. Një lloj tjetër është edhe Acral Lentiginous Melanoma, e cila shfaqet si një shenjë me ngjyrë të errët në pëllëmbë, shputa apo nën thonj.