KUJDES! Mjekët tregojnë cilat puçrra duhen shtypur dhe cilat JO (FOTO) – AlpeGossip
KUJDES! Mjekët tregojnë cilat puçrra duhen shtypur dhe cilat JO (FOTO)

KUJDES! Mjekët tregojnë cilat puçrra duhen shtypur dhe cilat JO (FOTO)

Të gjithë e dimë që në parim nuk duhet të shtypim puçrrat pasi ato ngelen shenja dhe do të ishte më mirë që të i preknim ato apo të shkonim tek dermatologu. Por mjekët kanë një lloj puçre që është ajo cistike që vjen dhe nga çrregullimet hormonale që nuk duhet shtypur në asnjë mënyrë!

Kjo është forma më e ashpër e akneve, në të cilën inflamacioni ndodhet më thellë nën lëkurë, ajo gjithashtu ka tendencë të jetë lloji më i dhimbshëm i akneve. Për shembull, ndryshe nga llojet e tjera të puçrrave të zeza ose pikave të zeza, ju nuk do të jeni në gjendje të shtrydhni me sukses aknet cistike dhe nëse mundoheni shumë.  Shtypja në atë zonë do të bëjë që ai vend të duket akoma më keq dhe lëkura të skuqet dhe të fryhet.

Aknet cistike, si aknet në përgjithësi, kanë dy faktorë kryesorë shkaktues: hormonet dhe gjenetika. “Kjo është arsyeja pse fytyra zakonisht bëhet më keq  gjatë viteve të adoleshencës , kur hormonet tona përjetojnë çrregullime gjatë menstruacioneve”, shpjegon Dr Lee. Gjenetika gjithashtu luan një rol të madh: “Nëse ju keni trashëguar më shumë lëkurë të yndyrshme nga prindërit tuaj dhe ata kanë pasur çrregullime të këqija, do të keni më shumë gjasa dhe ju.