NGA SËMUNDJET E KOCKAVE TEK DEPRESIONI/ 3 arsyet kryesore pse duhet të merrni vitaminë D gjatë gjithë vitit – AlpeGossip
NGA SËMUNDJET E KOCKAVE TEK DEPRESIONI/ 3 arsyet kryesore pse duhet të merrni vitaminë D gjatë gjithë vitit

NGA SËMUNDJET E KOCKAVE TEK DEPRESIONI/ 3 arsyet kryesore pse duhet të merrni vitaminë D gjatë gjithë vitit

Vitamina D, e njohur ndryshe si vitamina e diellit për shkak se burimi i kryesor i kësaj vitamine në organizëm është ndikimi i rrezeve të diellit direkt në lëkurën tonë, e cila me procese të njëpasnjëshme sintetizon këtë vitaminë joaktive, e cila aktivizohet nga mëlçia dhe pastaj nga veshkat, është një ndër vitaminat më të rëndësishme në trupin e njeriut. Në formën e saj aktive Vitamina D vepron në shumë organe dhe sisteme organesh duke mundësuar procese shumë të rëndësishme për organizmin tonë. Duke qenë esenciale për shëndetin, mungesa e saj, mund të sjellë pasioja serioze për shëndetin duke shkaktuar problemet e mëposhtme:

 1.Ndikon në shfaqjen e depresionit: Prania e rrjeteve sociale dhe platformave digjitale të komunikimit apo shërbimeve po ndikon drejtpërdrejt në izolimin e njeriut modern, i cili tanimë është kthyer në kavien e smartphonë-ve apo kompjuterit duke e privuar jo vetëm nga kontakti me të tjerët, por edhe me natyrën. Mungesa e ekspozimit në diell, i cili është edhe burimi kryesor i vitaminës D ndikon drejtpërdrejt në mos-oksigjenimin e trurit dhe mund të jetë shkak për shfaqjen e problemeve me depresionin dhe çrregullimeve afektive sezonale (trishtimi dimëror). Vitamina D luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e adrenalinës, noradrenalinës dhe dopaminës në tru përmes receptorëve të tyre për Vitaminën D të vendosur në korteksin e gjëndrave mbi veshkore, si dhe efekti mbrojtës kundër rënies së serotoninës dhe dopaminës.

 2.Ndikon në shfaqjen e kancerit kolorektal: Studimet e ndryshme kanë treguar se mungesa e vitaminës D mund të çojë në shfaqjen e kancerit kolerektal, njohur ndryshe si kanceri i zorrës së trashë ose rektumit.

 3.Ndikon në shfaqjen e dhimbjeve të kockave dhe dobësisë muskulare:  Vitamina D nxit përthithjen e kalciumit në lukth dhe mbajtjen e tij në nivele normale në gjak bashkë me parathormonin (PTH) duke mundësuar kështu mineralizimin normal të kockave. Kur Vitamina D mungon mund të çojë drejt miopatisë, e cila shoqërohet me dobësim dhe dhimbje të muskujve.  Duke qenë se vitamina D lehtëson përthithjen e fosfateve dhe kalciumit, mungesa e saj mund të çojë në deformime të strukturave kockore. Por, jo vetëm ndikon gjithashtu në shfaqjen e osteoporozës, artritit dhe inflamimit të gishtave të këmbës.