NJERËZ EMOCIONALISHT TË FORTË/ Ja 7 shenja dalluese të tyre – AlpeGossip
NJERËZ EMOCIONALISHT TË FORTË/ Ja 7 shenja dalluese të tyre

NJERËZ EMOCIONALISHT TË FORTË/ Ja 7 shenja dalluese të tyre

Tiparet që i dallojnë njerëzit e fortë emocionalisht nuk kanë të bëjnë me ngurtësinë e karakterit, me papërkulshmërinë apo me tendencën për t’iu imponuar të tjerëve. Përkundrazi, forca emocionale nuk shprehet përmes gjesteve të forcës, por kryesisht përmes rezistencës dhe vetëkontrollit.

Prandaj, karakteristikat e zakonshme për njerëzit e fortë emocionalisht lidhen me konceptin e moderuar dhe ekuilibrit. Ne vijmë në botë pa njërën dhe tjetrën, por potencialisht mund t’i zhvillojmë të dyja. Secilit prej nesh i takon t’i ushqejmë. Prandaj, vetëkontrolli është fjala kyçe. Kjo nuk ka të bëjë me shtypjen e ndjenjave, por me aftësinë për të filtruar atë që ndjejmë, në mënyrë që të mos “shpërthejë”, duke na bërë të veprojmë në mënyra që dëmtojnë veten dhe të tjerët.

Nuk përpiqen të tërheqin vëmendjen

Një nga karakteristikat e njerëzve emocionalisht të fortë është se ata e vlerësojnë veten. Kjo do të thotë që nuk varen nga opinioni i të tjerëve për të menduar apo ndjerë se ajo që thonë ka vlerë dhe kuptim. Ata e lënë veten të udhëhiqen nga vetja. Përkundrazi, një nga karakteristikat e brishtësisë emocionale është varësia e tepërt nga mendimet e të tjerëve. Kjo do të thotë se ata nuk e vlerësojnë mjaftueshëm veten dhe se u japin të tjerëve kontrollin e jetës së tyre.

Rezistenca

Kjo veçori lidhet fort me atë të mëparshmen. Një nga tiparet tipike të forcës emocionale është aftësia për të përballuar refuzimin dhe për ta menaxhuar atë pa lënduar ose ndikuar në veprimet e dikujt. Është e qartë se çdonjëri prej nesh e lëndon refuzimin. Megjithatë, kur refuzimi shkakton frikë të tepruar, përfundojmë duke thënë “po” kur duam të themi “jo” vetëm nga frika se të tjerët do të na përjashtojnë ose do të na vënë në dyshim. Ne jemi të pajisur me forcë emocionale kur përballemi me këtë frikë dhe mësojmë ta menaxhojmë atë në mënyrën e duhur.

Bëjnë çfarë të duan

Të bësh atë që dëshiron nuk do të thotë të veprosh në mënyrë arbitrare dhe kapriçioze, siç bën një fëmijë. “Vullneti” tipik i fëmijërisë është i ndryshëm nga ai i një të rrituri. Në rastin e parë është rezultat i një impulsi, në të dytin është rezultat i njohjes së thellë të vetvetes dhe vetëkontrollit. Një person emocionalisht i fortë është në gjendje të vendosë se çfarë dëshiron pas një procesi reflektimi. Ai gjithashtu ka vullnet të mjaftueshëm për të ndjekur atë që dëshiron dhe për të mos e lënë të shkojë.

Nuk përpiqen të dëmtojnë të tjerët

Dëshira për të dëmtuar të tjerët lind vetëm kur ka diçka të pacaktuar ose të pazgjidhur brenda nesh. Në çdo rrethanë, qeniet njerëzore kanë nevojë për njëri-tjetrin; kjo sepse ne jemi qenie të ndërvarura. Një person emocionalisht i shëndetshëm e di këtë, ndaj i sheh të tjerët si të barabartë me të. Ai i respekton dhe u jep një vlerë të caktuar, ashtu siç pretendon të respektohet dhe vlerësohet me radhë. E di se bashkëpunimi dhe mirëkuptimi janë mënyrat për të arritur një jetë plot kënaqësi.

I zgjedhin miqësitë e tyre

Një nga tiparet e njerëzve të fortë emocionalisht është se ata janë selektivë me atë që lejojnë në jetën e tyre. Ata e dinë se nuk mund t’i hapin plotësisht dyert e zemrës së tyre askujt. Gjithashtu kuptojnë se një pjesë e mirëqenies së tyre varet nga cilësia e marrëdhënieve që kanë me të tjerët. Për këtë arsye, refuzojnë mbytjen, konfliktin apo mbajtjen e kravatës. Anasjelltas, kërkojnë marrëdhënie të shëndetshme.

Nuk kanë frikë nga ndryshimi

Të mos kesh frikë nga ndryshimi është një shenjë e pagabueshme e forcës emocionale. Nëse jemi ose ndihemi të brishtë, gjëja normale është të përpiqemi të ndjekim rutinën tonë në mënyrë fetare, në mënyrë që të ndihemi të sigurt. Në këtë mënyrë ndihemi të mbrojtur, edhe pse kjo na privon nga një jetë e plotë. Kur e perceptojmë veten si njerëz të fortë emocionalisht, tek ne lind dëshira për të eksploruar, për të ndryshuar. Kjo është arsyeja pse jemi në kërkim të përvojave të reja. Çdo gjë e re zakonisht prodhon një lloj frike, por në disa momente të jetës sonë është edhe mënyra e vetme për të ecur përpara.

Nuk ndikohen

Një person emocionalisht i fortë vë në dyshim informacionin që merr. Para se t’i pranojë si të vërteta, i analizon dhe i vlerëson. Nuk është i vëmendshëm ndaj tendencave të modës, as atyre fizike apo mendore të momentit. Natyrisht kjo kërkon vetëbesim të mjaftueshëm. Por më e rëndësishmja, kërkon që secili prej nesh të dijë se çfarë është më e mira për veten tonë. Për këtë arsye çdo gjë që zgjidhet dhe ndiqet nga shumica bëhet objekt shqyrtimi.

Ato të listuara janë vetëm disa tipare që janë tipike për njerëzit e fortë emocionalisht. Ne kemi zgjedhur një listë për të thjeshtuar një realitet vërtet kompleks. E rëndësishme nuk është të kuptosh nëse bën pjesë në kategori, por ta marrësh këtë informacion si pikë referimi për autokritikën konstruktive.

Burimi: Revista Psikologjia