NUK MARRIN ASNJË PËRGJEGJËSI/ 10 shenjat që tregojnë se dikush është duke luajtur gjithmonë rolin e viktimës – AlpeGossip
NUK MARRIN ASNJË PËRGJEGJËSI/ 10 shenjat që tregojnë se dikush është duke luajtur gjithmonë rolin e viktimës

NUK MARRIN ASNJË PËRGJEGJËSI/ 10 shenjat që tregojnë se dikush është duke luajtur gjithmonë rolin e viktimës

Një person që luan rolin e viktimës zakonisht shpreh shumë negativitet dhe beson se problemet e tyre shkaktohen nga kushdo tjetër, përveç atyre vetë. Ata janë të sigurt se veprimet e tyre nuk kanë asnjë lidhje me zgjidhjen e problemeve të tyre, kështu që ata ndjehen plotësisht të pafuqishëm. Ne mund të merremi me ta çdo ditë të jetës sonë, të ndiejmë dhembshuri për ta dhe dëshirojmë t’i ndihmojmë, por pa e kuptuar si, ata mund të na manipulojnë.

Ata ndjejnë keqardhje për veten e tyre.- Bota është mizore dhe ato janë shumë të dobëta për të ndryshuar diçka në lidhje me të. Kjo është ajo që viktimat mendojnë për veten e tyre dhe përpiqen të portretizojnë pjesën tjetër të botës. Por e vërteta është se bota e jashtme është jomiqësore dhe për të përballuar këtë, viktimat vazhdimisht ndjehen keq me veten e tyre dhe përpiqen t’i bëjnë njerëzit e tjerë të ndjehen njësoj. Sa më shumë që njerëzit të reagojnë ndaj kësaj, aq më shumë viktima mbërthehen në këtë rol.

Ata manipulojnë. Atyre u pëlqen të veprojnë si të pafuqishëm për të fituar dhembshurinë, simpatinë dhe mbështetjen tuaj. Kjo do t’i lejojë viktimat të luajnë me ndjenjat tuaja dhe t’ju manipulojnë. Ata gjithashtu mund t’ju bëjnë të ndiheni fajtorë për gjithçka që u keni bërë atyre. Në fund, ata e bëjnë atë vetëm për të tërhequr më shumë vëmendje dhe për t’i bërë njerëzit t’i dëgjojnë ata.

Ata janë si vampira emocional. Njerëzit që luajnë rolin e viktimës mund të jenë mjaft të maskuar pasi përpiqen të marrin njerëz të tjerë për t’i ndihmuar të përballen me problemet. Ata krijojnë një imazh të një personi në nevojë, refuzojnë të marrin përgjegjësi dhe në fund, varen vetëm nga njerëzit përreth tyre. Pasi të jeni me ta për periudha të gjata kohe, do të ndjeheni sikur durimi, energjia dhe emocionet tuaja po thithen menjëherë nga ju.

Jeta e tyre personale është në pritje. Meqenëse viktimat zakonisht janë të sigurt për pafuqinë e tyre, ata nuk bëjnë asnjë përpjekje për të përparuar jetën e tyre dhe për t’u bërë më të mirë në diçka. Në thelb, ata ngecen në një periudhë të jetës së tyre. Dhe për t’i bërë gjërat më keq, ata do të kenë gjithnjë 100 arsye pse ndodhi me ta dhe përpjekjet tuaja për t’i ndihmuar ata do të mbyllen që nga fillimi.

Ata krijojnë barriera. Atyre nuk u pëlqen të dëgjojnë asgjë që ju thoni për sjelljen ose qëndrimin e tyre dhe nuk u pëlqen të përballen me faktin që janë toksik. Nëse kjo ndodh, ata do të zgjedhin t’i largojnë njerëzit dhe të ndalojnë çdo komunikim me ta. Ky mentalitet mbizotërues dhe irracional krijon shumë kaos në marrëdhëniet e tyre me njerëzit dhe për fat të keq, ata nuk do t’i shohin gjithmonë gabimet e tyre.

Ata kanë probleme të besojnë njerëzit. Ky është rezultat i një problemi të thellë psikologjik te dikush që është viktimë – atyre u mungon vetëbesimi dhe nuk besojnë në veten e tyre. Ata projektojnë emocionet e tyre në pjesën tjetër të botës dhe me të vërtetë besojnë se njerëzit e tjerë janë njësoj si ata: jo të besueshëm. Nuk ka asnjë garanci që dikush mund t’i bindë ata ndryshe.

Ata nuk mund të ndalojnë së krahasuari me të tjerët. Për shkak se u mungon vetëbesimi, ata nuk mund të ndalojnë së menduari nëse janë më mirë apo më keq se kushdo tjetër. Në mënyrë tipike, ata do ta krahasojnë veten me të tjerët në një mënyrë negative dhe pastaj do të bien në depresion për këtë. Kjo vetë-kritikë është e dëmshme si për viktimat ashtu edhe për njerëzit përreth tyre, pasi ata do të përpiqen t’i përmbahen atyre për të fituar dhembshurinë e tyre. Por realiteti është se askush nga ne nuk është i përsosur dhe të gjithëve na mungon diçka, kjo është krejt normale.

Ata janë të pakënaqur me jetën e tyre. Pavarësisht gjërave pozitive që ndodhin në jetën e tyre, viktimat nuk do t’i marrin seriozisht dhe kurrë nuk do të jenë të mjaftueshëm. Pavarësisht atyre që mungojnë, ata do të duan akoma më shumë. Në thelb, ata do të marrin pjesë në ankimin e pafund. Këta njerëz zakonisht nuk janë optimistë dhe nuk e vlerësojnë jetën dhe momentet e saj të ndritshme.

Ata shkaktojnë lehtësisht grindje. Njerëzit me mendime të ndryshme, kritika ose ata që nuk pajtohen me viktimat mund të merren me të vërtetë seriozisht. Këta lloj njerëzish do të marrin çdo mosmarrëveshje si një fyerje personale dhe vendosin të sulmojnë. Ata mendojnë se njerëzit përreth tyre duan t’i lëndojnë ata mendërisht, kështu që viktimat duhet të jenë gjithmonë të gatshëm për të shkuar në luftë.

Ata nuk marrin asnjë përgjegjësi. Është gjithmonë problemi i dikujt tjetër. Viktimat kanë gjithmonë dikë që mund ta fajësojnë për dështimet dhe problemet e tyre. Ata nuk janë të sigurt sa duhet dhe kanë frikë të marrin përgjegjësi për veprimet e tyre. Në këtë mënyrë, ata largohen nga ndjenjat dhe mendimet e tyre, duke ia lënë pjesën tjetër të tjerëve.