PËRDORNI VAJIN E PESHKUT? Këto janë efektet anësore që duhet ti dini patjetër – AlpeGossip
PËRDORNI VAJIN E PESHKUT? Këto janë efektet anësore që duhet ti dini patjetër

PËRDORNI VAJIN E PESHKUT? Këto janë efektet anësore që duhet ti dini patjetër

Disa peshq dhe vaji i tyre përmbajnë yndyrna të shëndetshme që ekspertët e shëndetit rekomandojnë që njerëzit t’a konsumojnë rregullisht në dietat e tyre.

Acidet yndyrore omega-3 nga peshqit yndyror dhe butakët mund të kenë një rol në:

  • uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës
  • lehtësimin e simptomave të disa formave të artritit
  • ulu rrezikun e demencës

Efektet anësore të vajit të peshkut

Nëse një person shfaq probleme kur  fillon konsumimin e vajit të peshkua fillimisht duhet të konsultohet me një mjek lidhur me efektet anësore të mundshme. Efektet anësore që një person mund të ketë nga vaji i peshkut varen nga disa faktorë.

Këto përfshijnë shëndetin e përgjithshëm të personit, nëse ai merr ndonjë ilaç, dhe nëse ka ndonjë faktor rreziku për komplikimet e vajit të peshkut. Shumica e njerëzve që marrin vaj peshku nuk pësojnë efekte anësore. Është më mirë të flisni me një mjek përpara se të merrni suplemente të vajit të peshkut, veçanërisht nëse i përdorni për një gjendje specifike mjekësore.

Peshku ka një erë të veçantë, dhe kështu vepron edhe vaji i peshkut. Disa njerëz raportojnë se vaji i peshkut i shijon i  keq ose lë një shije të pakëndshme në gojën e tyre. Të tjerë thonë se kjo shkakton frymë të keqe ose e bën që djersa e tyre të ketë një erë të keqe. Këto efekte anësore janë ato më të zakonshmet megjithëse nuk ka asnjë provë që ato shkaktojnë dëme të mëdha.

Vaji i peshkut është një antikoagulant natyral, që do të thotë se mund të parandalojë koagulimin e gjakut. Kjo pronë mund të ndihmojë në shpjegimin e disa përfitimeve shëndetësore të zemrës, pasi hollimi i gjakut mund të përmirësojë shëndetin kardiovaskular.

Omega-3 mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes kur një person i merr ato me antikoagulant ose ilaçe specifike. Pra, njerëzit që përdorin hollues të gjakut, nuk duhet të marrin vaj peshku ose shtesa të tjera të acideve yndyrore omega-3 për shkak të rritjes së rrezikut të gjakderdhjes së rrezikshme.

Disa njerëz mund të pësojnë vjellje kur marrin vaj peshku. Ashtu si me shumë shtesa dhe ilaçe të tjera, disa njerëz pësojnë probleme gastrointestinale pas marrjes së vajit të peshkut.

Simptomat mund të përfshijnë:

  • të përziera
  • diarre
  • kapsllëk
  • të vjella

Vaji i peshkut mund të shkaktojë gjakderdhje në stomak ose zorrë dhe mund të shkaktojë ulçerën. Këto efekte anësore serioze kanë më shumë të ngjarë me doza të larta të vajit të peshkut, ose kur një person merr suplementin me ilaçe të tjera.

Një person mund të zhvillojë një alergji ndaj çdo ushqimi ose shtese, përfshirë vajin e peshkut. Njerëzit me alergji ndaj peshkut ose butakut mund të jenë më të prekshëm ndaj reaksioneve alergjike ndaj vajit të peshkut. Ata duhet të këshillohen me mjekun e tyre para se të marrin suplemente të vajit të peshkut.

Ekzistojnë dëshmi për vajin e peshkut dhe kancerin e prostatës . Disa studime kanë sugjeruar se mund të ketë një lidhje midis vajit të peshkut dhe rrezikut të kancerit të prostatës, ndërsa të tjerët kanë arritur në përfundimin e kundërt. Një studim i vitit 2013 për 2.268 burra të moshuar zbuloi se vaji i peshkut mund të ngadalësojë përparimin e kancerit të prostatës. Nga ana tjetër, burrat që hanin sasi të konsiderueshme peshku të kripur ose të tymosur kishin më shumë të ngjarë të zhvillonin kancerin e prostatës.

Siguria e vajit të peshkut

Sasia e acideve yndyrore omega-3 që një person ka nevojë varet nga mosha e tyre dhe gjendja e shëndetit. Nuk ka rekomandime specifike për sasinë e acideve yndyrore omega-3 që një person duhet të marrë. Kjo gjë varet nga një sërë faktorësh, si mosha dhe gjendja e tyre shëndetësore. Shumica e studimeve të vajit të peshkut kanë shikuar doza të vogla prej disa gramë (g) në ditë. Doza më të mëdha, të tilla si 20 g, në ditë, mund të shkaktojnë më shumë efekte anësore.

Një studim i Institutit Kombëtar të Shëndetit për 2015 vlerëson se 7.8% e njerëzve në SH.B.A. marrin suplemente të vajit të peshkut. Shumica nuk kanë efekte anësore serioze. Disa madje mund të pësojnë përmirësime të rëndësishme shëndetësore.

Disa hulumtime sugjerojnë që vaji i peshkut mund të mbështesë zhvillimin e fetusit gjatë shtatëzanisë.

Njerëzit që duan të përmirësojnë shëndetin e tyre me shtesa të acideve yndyrore omega-3 duhet të konsiderojnë shtimin e peshkut në dietën e tyre, sepse ka më shumë hulumtime mbi përfitimet e peshkut të freskët.