SIPAS STUDIMIT TË FUNDIT/ Vetmia është më vdekjeprurëse sesa obeziteti – AlpeGossip
SIPAS STUDIMIT TË FUNDIT/ Vetmia është më vdekjeprurëse sesa obeziteti

SIPAS STUDIMIT TË FUNDIT/ Vetmia është më vdekjeprurëse sesa obeziteti

Mund të ndihet mirë të kalosh kohën vetëm, ose jo. Ajo që është e qartë është se periudhat e gjata të izolimit social janë të këqija për shëndetin e dikujt dhe kanë më shumë gjasa t’i vrasin ato sesa obeziteti.

Sipas një rishikimi të ri të 218 studimeve që kanë parë efektet e vetmisë dhe izolimit social, ata që s’kanë lidhje  shoqërore kanë 50 për qind më shumë gjasa të vdesin para kohe sesa ata me lidhje të mira shoqërore. Shëndeti i ekzagjeruar, nga ana tjetër, rrit rrezikun e vdekjes së një personi me vetëm 30 %.

“Duke qenë i lidhur me të tjerët në shoqëri konsiderohet gjerësisht si një nevojë thelbësore e njeriut, e rëndësishme për të mirëqenien dhe mbijetesën” tha Dr. Julianne Holt-Lunstad, autor kryesor dhe profesor në Universitetin Brigham Young.

“Shembuj ekstremë tregojnë se foshnjat dhe fëmijët në kujdesin e qendrave sociale që nuk kanë kontakt njerëzor dështojnë të lulëzojnë dhe shpesh vdesin, dhe në të vërtetë, izolimi social ose izolimi i vetëm është përdorur si një formë dënimi”, vazhdoi ajo. “Megjithatë, një pjesë e rritjes së  popullsisë amerikane tani e përjeton izolimin rregullisht”.

Si rezultat i këtyre gjetjeve, ekspertët po paralajmërojnë se vetmia duhet të konsiderohet si një rrezik për shëndetin publik. Ata shtojnë se ne, si një shoqëri, po përjetojmë një epidemi “vetmie”.

Një tjetër studim i “Granset”, faqja e rrjeteve shoqërore mbi 50 vjeç, arriti në përfundimin se pothuajse 75 përqind e të moshuarve në Mbretërinë e Bashkuar janë të vetmuar. Për më tepër, shumica nuk kanë folur kurrë me dikë për ndjenjat e tyre.

Tha Holt-Lunstad: “Ka prova të forta se izolimi social dhe vetmia rrisin ndjeshëm rrezikun për vdekjen e parakohshme dhe madhësia e rrezikut e tejkalon atë të shumë treguesve kryesorë shëndetësorë” shtoi ajo.