“TRISHTIMI PAS SEKSIT”/ Çfarë është dhe cilat çifte janë më rrezikuara ta provojnë? – AlpeGossip
“TRISHTIMI PAS SEKSIT”/ Çfarë është dhe cilat çifte janë më rrezikuara ta provojnë?

“TRISHTIMI PAS SEKSIT”/ Çfarë është dhe cilat çifte janë më rrezikuara ta provojnë?

Sipas studimeve të shumta, të qenit i trishtuar pas seksit nuk është diçka e rrallë. E njohur me emrin  dysphoria post-koital (Dpc), këto ndjenja megjithatë u konsideruan, deri më sot, një çështje thjesht femërore. Revista australiane e seksit dhe terapisë martesore, ka ndryshuar perspektivën dhe ka hetuar, me rezultate të habitshme, ndikimin e DPC në mbi 1,200 burra.

Monstra e analizuar nga hulumtuesit përfshinte meshkuj nga Australia, Zelanda e Re, Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara, Rusia dhe Gjermania, duke zbuluar se 4% e subjekteve pas seksit testuan rregullisht Dpc. Përqindja rritet deri në 41% kur shqyrtohen përgjigjet ndaj ndjenjave që hasen në raportet në muajin para studimit. Por cilat mendime dhe ndjenja shoqërojnë gjendjen e Dpc-së? Shpesh, ata që vuajnë nuk dëshirojnë të preken, duan të mbeten vetëm, ndjejnë pakënaqësi dhe bezdi, ose dëshirojnë të largohen sa më shumë që të jetë e mundur nga vendi ku kanë kryer marrëdhënie seksuale. Në shumë raste, ndihen të trishtuar, bosh dhe pa emocione.

Sipas studiuesve, shkaqet mund të rrjedhin nga faktorë të ndryshëm me origjinë biologjike dhe psikologjike. Ajo që është e qartë është efekti negativ i Dpc në jetën e një çifti. Në fakt, disfori post-koital shpesh shkakton parehati dhe konflikt brenda çiftit, duke ndikuar negativisht në marrëdhënien në përgjithësi dhe në seksin në veçanti