Vini re/ Ja si mund të shmangni helmimin nga ushqimet – AlpeGossip
Vini re/  Ja si mund të shmangni helmimin nga ushqimet

Vini re/ Ja si mund të shmangni helmimin nga ushqimet

Me miliona njerëz helmohen çdo vit nga ushqimet pas ngrënies apo pirjes së ushqimeve apo pijeve të kontaminuara. Në raste të rënda, helmimi me ushqim mund të jetë fatale, por për shumicën e njerëzve rezulton me , vjellje, diarre, dhimbje stomaku ose ethe / të dridhura .

Helmimi i ushqimit zakonisht është ose bakterial (si salmonella ose E.coli) ose viral (siç është rotavirusi) dhe mizat priren të transmetohen midis njerëzve ose nëpërmjet sipërfaqeve të kontaminuara.

Pesë lloje të zakonshme të helmimit me ushqim janë:

1.Salmonella
Simptomat e salmonelës janë të ngjashme me gripin dhe gastro. Ato përfshijnë të përziera, dhimbje, ethe, dhimbje koke, dhe diarre. Helmimi i ushqimit që shkaktohet nga bakteret e salmonelës mund të zgjasë deri në 48 orë , në rastin më të keq mund të zgjasë disa ditë deri në tre javë.

2.Listeria
Listeria është relativisht e pazakontë, por mund të jetë shumë e rrezikshme për fetuset e grave shtatzëna dhe të moshuarit. Për raste të lehta jep ethe, dhimbje koke, lodhje dhe dhimbje që shfaqen disa ditë pas ngrënies së ushqimeve të kontaminuara.

 

Ushqimet me rrezik të lartë për listeria përfshijnë ushqim deti të papërpunuar si sushi ose sashimi, sallata të përgatitura paraprakisht për pemë dhe perime, mish të shijshëm, akullore të butë dhe djathrave të butë.

3.Norovirus
Norovirusi zakonisht quhet ‘grip i stomakut’ ose ‘gastro virale’ dhe simptomat e diarresë dhe të vjellave fillojnë papritmas 24-48 orë pas ekspozimit. Rotavírus vjen nga i njëjti virus, por ndikon vetëm tek fëmijët nën moshën pesë vjeç (dhe ndryshe nga norovirusi, vaksina është e disponueshme për rotavirusin).

4.E.coli
Shumica e shtameve të Escherichia coli (E. coli) janë të padëmshme, por disa mund të shkaktojnë sëmundje të rëndësishme. E. coli zakonisht kontraktohet kur njerëzit konsumojnë ushqime të kontaminuara, si produkte të mishit të papërpunuar, qumësht të papërpunuar ose zarzavate të papërpunuara. Simptomat përfshijnë dhimbje barku dhe diarre dhe zakonisht shfaqen tre deri në katër ditë.

5.Clostridium
Helmimi i ushqimit nga Clostridium shkaktohet nga praktikat e dobëta të trajtimit të ushqimit dhe veçanërisht lidhet me temperaturat e gatimit dhe ruajtjes. Simptomat përfshijnë dhimbje në stomak, diarre, vjellje dhe zgjasin rreth 24 orë.

 

Por ju mund të zvogëloni rrezikun e helmimit me ushqim :

– Sigurohuni të lani duart, perimet apo çdo lloj ushqimi para se ta konsumoni.

-Shmangi ushqimet e detit që mund të jenë kapur në ujë të ndotur.

-Shmangia e ngrënies së mishit ose shpendëve që mund të jenë kontaminuar nga trajtimi i dobët i ushqimit.

 

Shumica e simptomave të helmimit të ushqimit nuk janë të rënda dhe nuk zgjasin më shumë se tre ditë. Megjithatë, nëse ka gjak ose mukus në vjellje, ose nëse nuk mund të mbani lëngje pas 24 orësh, këshillohet që të vizitoheni tek mjeku.