E PABESUESHME/ Ja sa libra mund të lexoni nëse nuk përdorni internetin – AlpeGossip
E PABESUESHME/ Ja sa libra mund të lexoni nëse nuk përdorni internetin

E PABESUESHME/ Ja sa libra mund të lexoni nëse nuk përdorni internetin

Dikush e kishte pyetur Warren Buffett për sekretin e suksesit të tij. Buffett vuri në dukje një pirg librash dhe tha: Lexoni 500 faqe për çdo ditë. Kështu funksionon dija. Ajo ndërton, si interesi kompleks. Të gjithë ju mund ta bëni atë, por unë garantoj se jo shumë prej jush do të …

Kur e gjeta për herë të parë këtë citim të Buffett dy vjet më parë, diçka ishte e gabuar. Ishte dhjetor 2014. Diçka nuk ishte e drejtë. E kisha ndjekur recetën.

Notat e mira. Leadership. Rekomandime. Universitete. Punë, ëndërr. Isha fitues. Do ta përfundoja garën. Këtu isha në vendin e ëndrrave. Por diçka ishte tmerrësisht, tmerrësisht e gabuar.

Çdo ditë, nga tavolina ime e punës së ëndrrave, ishte bosh, sy të zbrazët. Nuk kishte përgjigje.

Në janar të vitit 2015, gjeta citatin e Buffett. Vendosa të lexoja. Unë do të lexoja, lexoja dhe lexoja dhe nuk do të ndalohesha derisa të merrja disa përgjigje të mallkuara.

Unë nuk kam lexuar 500 faqe në ditë, por dy vitet e fundit, kam lexuar mbi 400 libra. Ky vendim për të filluar leximin ishte një nga vendimet më të rëndësishme në jetën time.

Librat më dhanë guximin për të udhëtuar. Librat më dhanë bindjen për të lënë punën. Librat më dhanë kuptim, role dhe heronj, në një botë ku nuk kisha asnjë.

Nuk them duke lexuar 200 libra në vit është një gjë e mahnitshme. Por e vërteta është se çdokush mund ta bëjë këtë.

Gjithçka që duhet është një matematikë e thjeshtë dhe mjetet e duhura.

1. Mos e lini para se të filloni

Kur dëgjoni këshillin e Joe “lexoni 500 faqe çdo ditë”, reagimi i menjëhershëm është; “Në asnjë mënyrë! Kjo është e pamundur!” Mund të thuash: Unë jam shumë i zënë, nuk jam  mjaft i zgjuar ose librat thjesht nuk janë për mua.

Por çfarë ndodh nëse shkojmë pak më thellë? Për shembull, çfarë mund të bësh duke lexuar 200 libra në vit? Dy vjet më parë, u ndala duke bërë matematikë të thjeshtë. Ja se çfarë kam gjetur: Leximi i 200 librave në vit nuk është aspak i vështirë.

Është ashtu siç thotë Buffett. Çdokush mund ta bëjë këtë, por shumica e njerëzve nuk do ta bëjnë.

2. Bëni matematikë të thjeshtë

Sa kohë duhet për të lexuar 200 libra në vit?

Së pari, le të shohim dy statistika të shpejta:

Mesatarja amerikane është leximi i 200-400 fjalë në minutë.

Librat tipikë jo-trillim kanë rreth 50,000 fjalë

Tani, të gjithë ne kemi nevojë të bëjmë disa llogaritje të shpejta …

200 libra * 50,000 fjalë/libër = 10 milionë fjalë

10 milion fjalë / 400 fjalë për minutë = 25,000 minuta

25,000 minuta /60 = 417 orë

Për të lexuar 200 libra, thjesht shpenzoni 417 orë në vit duke lexuar.

3. Gjeni kohën

417 orë? Kjo sigurisht duket shumë. Por çfarë do të thotë me të vërtetë 417 orë?

Ja se sa kohë një amerikan i vetëm shpenzon në mediat sociale dhe TV në një vit:

608 orë në mediat sociale

1642 orë në TV

Uau. Kjo është 2250 orë në vit që shkojnë në “plehra”. Nëse ato orë shpenzohen duke lexuar, ju mund të lexoni mbi 1000 libra në vit!

Ja e vërteta e thjeshtë pas leximit të shumë librave: Nuk është kaq e vështirë. Ne kemi gjithë kohën që na nevojitet.

Pjesa e frikshme – pjesa që ne të gjithë e injorojmë – është se ne jemi shumë të varur, shumë të dobët dhe shumë të hutuar për të bërë atë që dimë të gjithë se është e rëndësishme …

Teoria është e thjeshtë. Ekzekutimi është i vështirë.

4. Ekzekuto

Të gjithë e dimë se leximi është i rëndësishëm. Të gjithë e dimë se duhet të bëjmë më shumë. Por ne nuk bëjmë. Arsyeja kryesore pse ndodh kjo është dështimi për të ekzekutuar.

Unë nuk jam aq i përsosur për këtë, por këtu janë disa taktika që më kanë ndihmuar të arrij rezultate.

I. Përdorni dizajnin mjedisor

Largimi nga varësia e medias mund të jetë po aq e vështirë sa droga.

Nëse dëshironi të lexoni, sigurohuni që (1) të hiqni të gjitha gjërat argëtuese nga mjedisi juaj dhe (2) të blini libra sa më të lehtë, që qasja në to të jetë e mundur.

Si shembull, këtu është mjedisi im i ngushtë:

Unë udhëtoj shumë. Kjo nuk më ndalon të lexoj. Fotografia në të majtë është e një “rafti librash”në Tajlandë. Unë përpiqem të mbaj libra kudo, kështu që mund të marr një dhe të filloj leximin.

Fotografia në të djathtë është desktopi im i smartphone. Vini re se ka vetëm dy aplikacione. Njëri prej tyre – aplikacioni Kindle – është për të lexuar.