FËMIJËT ME TELEFON NË DORË/ Ja rreziku i madh që shkaktohet – AlpeGossip
FËMIJËT ME TELEFON NË DORË/ Ja rreziku i madh që shkaktohet

FËMIJËT ME TELEFON NË DORË/ Ja rreziku i madh që shkaktohet

Fëmijët e moshës dy vjeçare janë duke zhvilluar probleme të shëndetit mendor për shkak të smartfonëve dhe tabletave, paralajmërojnë shkencëtarët.

Vetëm një orë në ditë duke qëndruar para ekranit mund të jetë e mjaftueshme për t’i bërë fëmijët më të prirur të jenë të shqetësuar ose të dëshpëruar.

Kjo mund t’i bënte ata më pak kurioz, më pak të aftë për të përfunduar detyrat, më pak emocionalisht të qëndrueshme dhe duke ulur vetëkontrollin e tyre.


Studiuesit nga Universiteti Shtetëror San Diego dhe Universiteti i Gjeorgjisë thonë se koha e shpenzuar për smartphonet është një shkak serioz por i shmangshëm i çështjeve të shëndetit mendor.

“Gjysma e problemeve të shëndetit mendor zhvillohen nga adoleshenca,” tha profesorët Jean Twenge dhe Keith Campbell.

‘Si fëmijët dhe adoleshentët kalojnë kohën e lirë është më e lehtë për të ndryshuar’.
Prindërit dhe mësuesit duhet të shkurtojnë sasinë e kohës që fëmijët kalojnë në internet ose shikojnë televizor derisa po studiojnë, shoqërojnë, hanë apo madje luajnë sport.

Profesor Twenge tha se studimi, një nga më të mëdhatë të këtij lloji, mbështet afatin kohor të përcaktuar të Akademisë Amerikane të Pediatrisë – një orë në ditë për fëmijët e moshës 2-5 vjeçare.

Kërkuesit analizuan të dhënat e ofruara nga prindërit e më shumë se 40,000 fëmijëve të SHBA nga mosha dy deri në 17 vjeç për një studim shëndetësor mbarëkombëtar në 2016.