FORTESA E MURTAJËS/ Laboratori ku mjekët rusë studionin dikur epidemitë (VIDEO) – AlpeGossip
FORTESA E MURTAJËS/ Laboratori ku mjekët rusë studionin dikur epidemitë (VIDEO)

FORTESA E MURTAJËS/ Laboratori ku mjekët rusë studionin dikur epidemitë (VIDEO)

Duket si një kështjellë e pushtuar nga fantazmat, por vite më parë ka shërbyer si laborator, ku studiuesit rusë kanë përdorur për epidemitë dhe infeksione të ndryshme.

I ndërtuar nga perandori rus Alexander I, sundimtar i Rusisë gjatë fushatës katastrofike dimërore të Napoleonit, fortesa është një nga disa që janë ngritur në Gjirin e Finlandës në mesin e shekullit XIX. Fortifikimet kishin për qëllim të mbrojnë portin ishull Kronstadt dhe shtrirjen e Shën Petersburg, kryeqytetin e atëhershëm të Rusisë që ndodhet në kontinent në lindje.

 

Në fund të shekullit të 19-të, fortesa ishte ripërpunuar për hulumtimin e sëmundjeve infektive, nga Alexander I. Vendndodhja e saj e izoluar në një ishull të vogël me një skelë të vetme u konsiderua mjaft i përshtatshëm për rolin, pasi ai lejoi të mbante larg një shpërthim të mundshëm sëmundjeve. Dhe me të vërtetë, katër mjekë morën plagë në dy raste të veçanta, dhe gjysma e tyre vdiqën, por sëmundja nuk u perhaps kurrë. Megjithatë, fortesa “ Plague” vazhdon të qendroj e pa prekur në vend.

Shikoni videon për të parë kështjellën madhështore, pasi tani është mbuluar edhe me dëborë. Kur të vini për të vizituar Shën Petersburg herën tjetër mos haroni të vini edhe Fort Alexander, pasi tani nuk përbën rezik dhe është plotësisht e pastër dhe ne e premtojmë këtë gjë.