KALIUMI MBRON ZEMRËN/ Bananet, avokadot dhe patatet janë të mira për arteriet – AlpeGossip
KALIUMI MBRON ZEMRËN/ Bananet, avokadot dhe patatet janë të mira për arteriet

KALIUMI MBRON ZEMRËN/ Bananet, avokadot dhe patatet janë të mira për arteriet

Kaliumi që gjendet në banane, patate ose avokado mbron arteriet duke zvogëluar rrezikun e problemeve të zemrës. Studiuesit ishin në gjendje të demonstrojnë efektet pozitive të kaliumit dhe publikuan rezultatet e tyre në studimin me titull “Kaliumi dietik rregullon kalcifikimin vaskular dhe ngurtësinë arteriale” dhe botuar në revistën JCI Insight.

Kalcifikimi vaskular. Kur flasim për kalcifikim vaskular i referohemi indit të enëve të gjakut, e ngjashme me kockën: në praktikë depozitat gëlqerore formohen të ngurtësuara në enët e gjakut që mund të çojnë në shfaqjen e problemeve të zemrës.

Kaliumi për zemrën. Studiuesit testuan për herë të parë efektet e një diete të ulët të kaliumit dhe vunë re një rritje të ngurtësisë arteriale tek minjtë që mund të çojë në probleme të zemrës tek njerëzit. Por nuk janë të gjitha. Për dallim nga shkencëtarët, ata panë që me rritjen e niveleve të kaliumit kalcifikimet priren të zvogëloheshin pasi ngurtësia e arterieve zvogëlohej: me pak fjalë, kaliumi ndikon në zemrën tonë emocionalisht, duke zvogëluar rrezikun e arteriosklerozës.

Përfundime. “Hulumtimi ka një potencial të madh – shpjegon Paul Sanders bashkëautor i studimit – pasi demonstron përfitimet e një shtese adekuate të kaliumit dietë për të parandaluar kalcifikimin vaskular dhe efektet negative të një diete të ulët të kaliumit”.

Por sa kalium nevojitet? Nëse po pyesni se sa kalium përmbajnë ato, këtu janë disa:

Avokato – 975 mg për një kokërr

Patate – 925 mg

Banane – 425 mg

Spinaq – 420 mg për gjysmë gote

Qumësht – 350 mg për një filxhan

Rrush i thatë – 270 mg për një çerek filxhan.