Lindin këlyshët e parë të luanëve nga mbarsja artificiale – AlpeGossip
Lindin këlyshët e parë të luanëve nga mbarsja artificiale

Lindin këlyshët e parë të luanëve nga mbarsja artificiale

Lindja e këlyshëve të parë në botë të luanëve nga epruveta mund të jetë një zbulim i pabesueshëm për shpëtimin e  maceve të mëdha.

Një luaneshë lindi dy këlyshë në në Afrikën e Jugut,një mashkull dhe një femër, krijuar nëpërmjet mbarsjes artificiale.

Kjo mund të të ofrojë shpresa për shpëtimin e specieve si tigri dhe leopardi i dëborës që kërcënohen nga zhdukja, thonë shkencëtarët.

Një ekip ekspertësh në Universitetin e Pretoria filluan kërkimiet për fertilizimin in vitro (IVF) për macet e mëdha.

Ata morën spermën e një luani mashkull, i cili u vendos brenda luaneshës që lindi dy këlyshë të shëndetshëm tre muaj e gjysmë më vonë.

Këlyshët lindën në Ukutulu Game Reserve and Conservation Centre.