NGA SEKSI TEK KANCERI/ Ja 10 arsye pse kurrë nuk duhet ta teprojmë me alkoolin – AlpeGossip
NGA SEKSI TEK KANCERI/ Ja 10 arsye pse kurrë nuk duhet ta teprojmë me alkoolin

NGA SEKSI TEK KANCERI/ Ja 10 arsye pse kurrë nuk duhet ta teprojmë me alkoolin

Një studim i Observatorit ushqimor “Grana Padano” me mbi 6,250 djem, kryesisht nën 21 vjeç, tregoi se 74% pinë alkool dhe 45% kanë zakon të dalin për një aperitiv të paktën një herë në javë. Ne fillojmë të pimë herët dhe shumë prej nesh nuk i dimë rreziqet e abuzimit: krijon varësi, është kancerogjen, përkeqëson seksin dhe lehtëson çmendurinë.

 


 

Krijon varësi

Alkooli është i krahasueshëm me drogën dhe në të rinjtë mund të jetë veçanërisht e rrezikshme sepse “Kjo mund të pengojë maturimin e trurit, veçanërisht në zonat e përfshira në kontrollin e impulsit. Në adoleshencë, maturimi i trurit nuk është i plotë, zona limbike, për shembull, maturohet pas 20 vjetësh. Kjo është arsyeja pse në disa vende, si Shtetet e Bashkuara, ekziston një ndalim për përdorimin e alkoolit nën moshën 21 vjeç”. Sasitë e “të sigurta” janë: nën një gotë verë për gratë (të barabarta me një birrë të vogël ose një liker të pijeve) dhe dy gota për meshkujt në ditë.

Është kancerogjen

Të dhënat që tregojnë një korrelacion midis tumoreve dhe alkoolit janë tani shumë të ngurta dhe ka të paktën shtatë lloje të kancerit të lidhur direkt me teprinë e alkoolit (gojë, faring, laring, ezofag, mëlçi, pankreas, kolorektal dhe gji); Përveç kësaj, studimi i madh EPIC vuri në dukje se konsumi i alkoolit lidhet me 10% të tumoreve të meshkujve dhe 3% të kancerit femëror.

Dobëson sistemin imunitar

Ka një efekt inflamator në organe të ndryshme, duke përfshirë trurin dhe mëlçinë, dhe gjithashtu jep një ndjeshmëri më të madhe ndaj infeksioneve. Për më tepër, falë veprimit të saj inflamator dhe jo vetëm, krijon dëmtime të drejtpërdrejta të organeve të tilla si cirroza e mëlçisë.

Zvogëlon absorbimin e vitaminave

Ka shumë vitamina, absorbimi i të cilave është kompromentuar, nga ato të grupit B te vitaminat A, D dhe E.

Shkakton kequshqyerje

Alkooli ndryshon aftësinë absorbuese të lëndëve ushqyese në zorrë, kështu që nëse e ekzagjeroni rritet rreziku që të kaloni në kequshqyerje dhe ndryshime në peshën e trupit.

Përkeqëson performancën seksuale

Abuzimi i alkoolit ka një efekt negativ në bilancin metabolik të përgjithshëm; një efekt i dukshëm dhe i njohur është ndryshimi i pjellorisë, por edhe i performancës seksuale, e cila në të dy gjinitë përkeqësohet shumë kur tejkalohet me alkool (te meshkujt sepse zvogëlon rrjedhjen e gjakut në penis që pengon ereksionin, te femrat sepse shkakton thatësi vaginale).

Shumë i rrezikshëm në shtatzëni

Alkooli mund të krijojë probleme serioze për fetusin dhe foshnjën e palindur, duke penguar zhvillimin e duhur të sistemit nervor qendror. Prandaj, në shtatzëni ndalimi i pijes është absolut.

Mund të ndërveprojë me ilaçet

Shumë ilaçe metabolizohen nga sistemet e njëjta të përdorura nga alkooli që, për rrjedhojë, mund të rrisin ose zvogëlojnë efektivitetin e tyre.

Ndryshon funksionet njohëse dhe predispozon çmendurinë

Alkooli është i keq për trurin: shkakton një gjendje inflamimi të vazhdueshëm që komprometon aftësinë për të arsyetuar në një mënyrë krejtësisht të qartë. Për më tepër, ai është një faktor rreziku për funksionet njohëse.

Zvogëlon kohën e reagimit

Teprimi me alkool ndryshon aftësinë për të qenë i vëmendshëm dhe shkakton përgjumje: prandaj nuk duhet të pini nëse lëvizni, sepse mund të rrisë në masë të madhe rrezikun e aksidenteve rrugore. Jo rastësisht, për fat të keq, alkooli është shkaku kryesor i vdekjeve nën moshën 24-vjeçare, kryesisht për shkak të incidenteve që shkakton.