“NGRIHET FLAMURI NË TIRANË”/ Këto janë ngjarjet kryesore të 26 Nëntorit – AlpeGossip
“NGRIHET FLAMURI NË TIRANË”/ Këto janë ngjarjet kryesore të 26 Nëntorit

“NGRIHET FLAMURI NË TIRANË”/ Këto janë ngjarjet kryesore të 26 Nëntorit

Sot data shënon 26 nëntor. Më poshtë do ju njohim me ngjarjet kryesore, cilat figura publike kanë lindur dhe kanë vdekur në këtë datë.

26 Nëntori është dita e 330-të e kalendarit gregorian (dita e 331-t në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 35 ditë.

Ngjarje

1842 – U themelua Universiteti i Notra Damit.
1909 – U themelua Sigma Alpha Mu në Qyteti i Kolegjit në New York nga 8 judë të rinjë.
1912 – U ngrit flamuri në Tiranë nga atdhetarët tiranas Sheh Ahmet Pazari, Nikolla Nishku, Myslym Ag Beshiri, Fan Koja, Myslym Myderrizi dhe Spiro Politoqi.
1939 – Shellingu i Mainilas: Armata Sovjetike realizon incidientin i cili merret si shkak i fillimit të luftës me Finlandën katër ditë m vonë.
1942 – U shfaq premiera e filmit Kazablanka në New York City, ShBA..
1942 – LDB: Partizanët Jugosllav mbajn mbledhjen e parë të AVNOJ-it në Bihaç në veriperëndim të Bosnjës dhe ercegovinës.
1944 – LDB: Gjermania fillon sulmet V-1 dhe V-2 në Antwerp, Belgjikë.
2008 – Këshilli i Sigurimit mbështeti shtrirjen e EULEX-it në Kosovë.

Lindje

1857 – Ferdinand de Saussure, linguist zvicrran
1909 – Eugène Ionesco, dramaturg franko-romun
1929 – Slavko Avsenik, kompozitor francez
1939 – Tina Turner, këngëtare amerikane
1948 – Kreshimir Qosiq, basketbollist kroat
1951 – Sulejman Tihiq, politikan boshnjak

Vdekje

1504 – Izabela e I-rë e Kastiles, mbretëreshë e Kastilës dhe Aragonisë.
1855 – Adam Mickiewicz, shkrimtar polak (* 1798.)
1959 – Jean Gremillon, regjisor francez (* 1902.)
2006 – Ana Rukavina, gazetare kroate (* 1977.)

Festa dhe përvjetore

1941 – pavarësia e Libanit
1912 – pavarësia e Tiranës