NGRITJA E PESHAVE APO ÇIKLIZMI? Ja cila është më efektive për zemrën – AlpeGossip
NGRITJA E PESHAVE APO ÇIKLIZMI? Ja cila është më efektive për zemrën

NGRITJA E PESHAVE APO ÇIKLIZMI? Ja cila është më efektive për zemrën

Të dyja llojet e stërvitjes përmirësojnë masat kryesore të shëndetit kardiovaskular, por peshëngritja ishte më efektive.

Ushtrimet e muskujve çuan në ulje të mëtejshme të peshës trupore dhe presionit të gjakut dhe më pak incidenca të diabetit.

Por as forma të aktivitetit nuk përmirësoi sasinë e yndyrave të bllokimit të arteries në gjak, siç është kolesteroli.

Studimi sugjeron se qytetarët e moshuar mund të përfitojnë më shumë nga transportimi i qeseve të mëdha të blerjeve në markete, sesa të shkojnë për një shëtitje të shpejtë.

Hulumtuesit nga Universiteti i Shën Gjergjit, në Grenada, analizuan të dhënat shëndetësore dhe shprehitë ushtrimore të 4,086 të rriturve.

Ata gjetën 36 për qind të atyre 21 deri 44 vjeç të angazhuar në stërvitje “statike” dhe 28 për qind në ushtrime “dinamike”, siç është vrapimi.

Shifrat për të rriturit e moshës 45 vjeç e lart ishin 25% dhe 21% respektivisht.

Angazhimi në të dyja llojet e aktivitetit uli faktorët e rrezikut kardiovaskular nga 30 për qind në 70 për qind, por lidhja ishte më e fortë në ushtrimet statike dhe tek të rinjtë.

Te të rriturit, peshëngritja uli tensionin e gjakut, indeksin e masës trupore dhe diabetin, por jo kolesterolin.

Aktivitete të tilla si vrapimi ose çiklizmi vetëm reduktuan BMI e tyre – por jo aq shumë.

Ndër të rriturit e rinj, peshëngritja uli vetëm indeksin e masës trupore dhe vetëm diabetin. Ushtrimet dinamike ulen BMI, por me një sasi më të vogël.