Shkencëtarët krijojnë njeriun e parë dele, ky studim po shokon botën (VIDEO) – AlpeGossip
Shkencëtarët krijojnë njeriun e parë dele, ky studim po shokon botën (VIDEO)

Shkencëtarët krijojnë njeriun e parë dele, ky studim po shokon botën (VIDEO)

Shkencëtarët kanë krijuar hibridet e para njerëzore, duke hapur rrugën që organet të rriten në kafshë të cilat mund të transplantohen në njerëz.
Projekti i suksesshëm i Universitetit Stanford mund të hapë gjithashtu derën për të gjetur trajtim për diabetin e tipit 1 duke krijuar pankreasin e shëndetshëm për të rregulluar sheqerin në gjak.

Por ekipi i Stanford-it, i cili tashmë është transplantuar pankreasit në minj, është i informuar që të jetë i pari pasi ata kanë prodhuar një model të njeriut-dele.

Hiro Nakuachi, një profesor i gjenetikës në Stanford, i tha Shoqatës Amerikane për Avancimin në Konferencën shkencore:

Kjo mund të zgjasë pesë vjet ose mund të zgjasë 10 vjet, por mendoj se do të jemi në gjendje ta bëjmë këtë.”
Zbulimi gjithashtu mund të ndihmojë në zbutjen e mungesës globale të donatorëve të organeve.

Rreth 76,000 njerëz në SHBA dhe 6,500 në Britani të Madhe janë në listën e transplanteve të organeve.

Tridhjetë e dy njerëz në ditë janë duke pritur një organ shpëtimi.

Pablo Ross, profesor i shkencave të kafshëve në Universitetin e Kalifornisë, Davis, tha se është një nga eksplorimet më premtuese në mjekësi tani.

Ai tha:

Ne kemi këtë teknologji të mahnitshme për shpëtimin e jetës tani [me transplantimin e organeve]. Këto organe nuk përdoren vetëm për të shpëtuar jetën, por që mund të shmangin kushtet e tjera si diabeti”.
Ekipi tani ka në plan të implisë qelizat e njeriut në embrione dele dhe shpreson se ADN-ja njerëzore do të jetë në gjendje të rritë organe të tilla si një pankreas.

Do të ishte një botë në fillimin e saj nëse një organ njerëzor mund të rritet brenda një deleje.