“SI E PAJTOVA KADAREN ME AGOLLIN”/ Shfaqet dokumentari nga regjisori Pirro Milkan – AlpeGossip
“SI E PAJTOVA KADAREN ME AGOLLIN”/ Shfaqet dokumentari nga regjisori Pirro Milkan

“SI E PAJTOVA KADAREN ME AGOLLIN”/ Shfaqet dokumentari nga regjisori Pirro Milkan

Dokumentari “Kadare” me regji të Pirro Milkanit shfaqet në kuadër të netëve të Kinemasë Evropiane në Tiranë. Regjisori kujton paraskenat gjatë xhirimit të dokumentarit, por edhe momentin e “pajtimit” të dy kolosëve të letërsisë shqipe para 7 vitesh, Agolli-Kadare

Dokumentari “Kadare” me regji të Pirro dhe Eno Milkanit rikthehet në ekran për publikun.

Regjisori para 7 vitesh ka udhëtuar në çdo vend që Kadare ka jetuar, edhe ka lënë gjurmë. Dokumentari zë fill në shtëpinë ku gjeniu i letrave shqipe u lind edhe kaloi fëmijërinë, në Gjirokastër, për të vijuar me studimet e larta në Tiranë, vitet e qëndrimit në Institutin e Letërsisë Botërore “Maksim Gorki” në Moskë, deri tek arritjet pas viteve ’90 në Paris e jo vetëm.

Është realizuar para 7 vitesh, për 75-vjetorin e Kadaresë. Kur i thashë, u zemërua shumë, ai nuk i ka qejf ditëlindjet. I përkas gjeneratës së Kadaresë, që kemi jetuar me veprën e tij.

Pirro Milkani, regjisor

Në këtë dokumentar publiku njihet me “ëndrrën” e dytë të Kadaresë, të qenit regjisor, në filmimet e vajzave moskovite me kamera. Pa harruar edhe kontributin e madh, që ka dhënë në kinemanë shqiptare dhe jo vetëm, si skenarist.

Çdo fëmijë, çdo i ri e ka ëndërr që të realizojë një film. Atij iu botuan lirikat kur ishte 24 vjeç, mori shumë para, që i investoi në kamera. Film i xhiruar nga dora e Kadaresë bën objekt studimi për kritikët për historianët e letërsisë. Këto materiale janë me vlerë.

Pirro Milkani, regjisor

Ajo që do të mbesë gjatë në kujtesën e spektatorit, por edhe të lexuesit, është “pajtimi” i shumëpritur Kadare-Agolli, pas një mungesë të gjatë, ata takohen. “Të kemi mbi veten”, është fraza që Dritëro Agolli, i thotë Kadaresë.

“Gjatë xhirimit tim të ngadaltë, një ditë i thashë Kadaresë: “Ismail këtë film se imagjinoj dot sikur të mos jetë edhe figura e Agollit”. Janë të dy kolosë, bashkudhëtarë, që kanë qenë miq. Po të lexoni “Dosjen e Kadaresë”, nuk gjeni asnjë fjalë të mbrapsht të Ismailit ndaj Agollit, apo të Agollit ndaj Kadaresë. U mendua e tha: “Ndoshta nuk do Dritëroi”. E takova Dritëroin, edhe tha: “Po”. Kështu e bëmë. Dritëroi kishte shumë emocione. Në këtë film përdora një të tretat, ndërsa dy të tretat i përdora në filmin “Dritëro Agollit””.

Pirro Milkani, regjisor
Shpallja anëtar i Akademisë së Shkencave në Francë në vitin 1996, çmimi Princ i Asturias, nominimi për “Nobel”, por edhe çmime të tjera ndërkombëtare janë pjesë e dokumentarit, që do të mbyllet me familjen e tij, përkrah Helena Kadaresë.