SHKENCA JEP SHPJEGIMIN/ Ja pse ne kemi nevojë të flemë në errësirë të plotë - AlpeGossip
SHKENCA JEP SHPJEGIMIN/ Ja pse ne kemi nevojë të flemë në errësirë të plotë

SHKENCA JEP SHPJEGIMIN/ Ja pse ne kemi nevojë të flemë në errësirë të plotë

Dhomat e sotme të gjumit duhet ta pranojmë që mbushen shpesh nga drita të vogla të pajisjeve elektronike, nga monitorët e kompjuterave, deri tek radiot e dorës dhe telefona inteligjent, etj. Ajo që shkenca përpiqet të na tregojë është ekspozimi kronik ndaj dritës së natës që na çon në një seri problemesh shëndetësore.

Për të kuptuar pse ekspozimi kronik ndaj dritës së natës është kaq i rëndë, duhet të marrim parasysh evolucionin njerëzor. Sot kemi ndriçim artificial gjatë natës. Ky ndriçim i brendshëm është shumë më pak i fuqishëm se drita e diellit, por prapëseprapë shumë urdhëra të përmasave më të larta se drita e yjeve dhe hënës, ndryshim që ndikon në një seri reagimesh biokimike që lidhen me frekuencën e dritës, përfshirë prodhimin e kortizolit dhe melatoninës.

Shtypja e melatoninës është çelësi për të kuptuar shumë se pse këto drita janë të këqija për ne. Kjo përbërje biokimike prodhohet nga gjëndra pineale e trurit gjatë natës, kur është e errët, për të rregulluar ciklin tonë të zgjimit të gjumit.

Zvogëlon presionin e gjakut, nivelet e glukozës dhe temperaturën e trupit, përgjigjet fiziologjike që janë kryesisht përgjegjëse për gjumin çlodhës. Këto qeliza i përgjigjen sinjaleve të lehta dhe të errëta. Nervat optikë në sytë tanë perceptojnë dritën dhe sinjalin, duke i thënë trurit se është koha të zgjoheni. Këto sinjale gjithashtu iniciojnë procese të tjera, siç është rritja e temperaturës së trupit dhe prodhimi i hormoneve siç është kortizoli(stresi).

Nivelet tona të kortizolit janë relativisht të ulëta gjatë natës, duke na lejuar të flemë, dhe më të larta gjatë ditës, duke lejuar që nivelet e energjisë të stabilizohen dhe funksionimi imun të modulohet.