KUJDES, PO E HANI ÇDO DITË/ Studimet tregojnë një faktor të ri që shkakton atakun në zemër - AlpeGossip
KUJDES, PO E HANI ÇDO DITË/ Studimet tregojnë një faktor të ri që shkakton atakun në zemër

KUJDES, PO E HANI ÇDO DITË/ Studimet tregojnë një faktor të ri që shkakton atakun në zemër

Sa herë na ka ndodhur në drekë darkë apo kurdo që të gatuajmë vezë nga koha e shkurtër në dispozicion? Pothuajse çdo javë! Vezët janë një vakt i shijshëm por nëse kalohet masa e nevojshme për trupin ato mund të jenë shumë të dëmshme sidomos për zemrën.

Studiuesit e Universitetit Northëestern, Dr. Victor  Zhong,Linda Van Horn, dhe Marilyn C. Corneli kanë bërë një studim të ri. Për të arritur në përfundime, ata mblodhën të dhëna nga gjashtë studime të mëparshme që gjurmuan shëndetin e 29,615 të rriturve për rreth 18 vjet mesatarisht. Pas përpilimit të rezultateve nga studimet e ndryshme, studiuesit arriti në përfundimin se 300 miligramë të kolesterolit në ditë rrit rrezikun për sëmundjet e zemrës. Një vezë përmban rreth 186 miligramë kolesterol – njerëzit rregullisht hanë dy ose më shumë vezë në ditë, dhe rreziku ndaj problemeve të zemrës do të fillojë të rritet.

Duke pasur parasysh që udhëzimet aktuale dietike tashmë rekomandojnë kufizimin e ngrënies për një vezë në ditë, është e vështirë të shihet se për çfarë po ndodh kjo bujë. Por nëse jeni i shqetësuar, duhet të dini se ky lloj studimi ka disa kufizime: Studimi mund të përcaktojë vetëm një lidhje të mundshme midis vezëve, kolesterolit dhe problemeve të zemrës, por ai nuk thotë që ngrënia e vezëve shkakton më patjetër këto probleme.

Dietologu Slayton thekson se të gjitha vezët janë të ndryshme dhe kështu mbajnë sasi të ndryshme të lëndëve ushqyese, yndyrave etj. “Një vezë e kultivuar nga fabrika është shumë e ndryshme nga vezët e  kullotave “, shpjegon ai. “Këto të fundit kanë 21 herë më shumë omega 3, shtatë herë më shumë vitaminë E, 30 për qind më pak kolesterol dhe 25 për qind më pak yndyrë të ngopur”.

Me fjalë të tjera, mos u ndjeni të detyruar të mos hani vezë kurrë më! Nëse jeni i shqetësuar për kolesterolin, diskutoni dietën tuaj me mjekun  dhe merrni parasysh stërvitjen dhe faktorët tjerë shëndetësor.