“Kush jemi dhe si jemi këtu”/ ADN-ja zbulon burrat e fuqishëm që lanë një ndikim të jashtëzakonshëm (VIDEO) – AlpeGossip
“Kush jemi dhe si jemi këtu”/ ADN-ja zbulon burrat e fuqishëm që lanë një ndikim të jashtëzakonshëm  (VIDEO)

“Kush jemi dhe si jemi këtu”/ ADN-ja zbulon burrat e fuqishëm që lanë një ndikim të jashtëzakonshëm (VIDEO)

Provat e ADN-së kanë zbuluar se si një numër relativisht i vogël i njerëzve të fuqishëm sillnin miliona pasardhës gjatë agimit të bujqësisë.

Shumë njerëz të Azisë Lindore, Afrikën Perëndimore, Europiane, Afër-Lindore dhe Afrikën e Veriut kanë paraardhës të zakonshëm meshkuj që jetonin rreth 5.000 vjet më parë, tregon hulumtimi.

Sipas profesorit të gjenetikës në Shkollën e Harvardit, David Reich, i cili përmblodhi hulumtimet në një libër të ri “Kush jemi dhe si jemi këtu”, burra të fuqishëm në këtë periudhë lanë një “ndikim të jashtëzakonshëm” në popullatat e mëvonshme të planetit.

Reich vuri në dukje Genghis Khan, i cili vendosi njerëzit që jetojnë në një zonë që përfshin nga Kina në Detin Kaspik, për të shpjeguar teorinë e tij.

Ai shpjegoi se pasuesit e udhëheqësit, që jetuan gjatë shekujve 11 dhe 12, krijuan një shoqëri që lanë një ‘ndikim të jashtëzakonshëm gjenetik mbi Eurazinë’.

Një studim i botuar në vitin 2003 shpjegoi se si një numër i vogël i meshkujve që jetonin gjatë kësaj kohe ndikuan fuqishëm në popullatën që aktualisht jeton në Euroazi.

 

Analiza tha se raporti ‘tregoi se si një numër relativisht i vogël i meshkujve të fuqishëm që jetonin gjatë periudhës së Mongolisë arritën të kishin një ndikim të jashtëzakonshëm mbi miliarda njerëz që jetojnë sot në Eurasia Lindore’.

Studimi mbështetej në analizat e kromozomeve Y dhe arriti në përfundimin se një mashkull i vetëm që jetonte rreth kohës që mongolët jetonin kishte mbetur deri në dhjetëra milion pasardhës.

“Meshkujt e fuqishëm në këtë periudhë lanë një ndikim të jashtëzakonshëm mbi popullsinë që i pasoi ata – më shumë se në çdo periudhë të mëparshme – me disa ADN-të që trashëgojnë më shumë pasardhës sot se Genghis Khan ‘, shkruan Reich në librin e tij, pjesë e të cilit është botuar në Nautilus.

Reich vuri në dukje Genghis Khan, i cili vendosi njerëzit që jetojnë në një zonë që përfshin nga Kina në Detin Kaspik. Ai shpjegoi se pasardhësit e udhëheqësit, që jetuan gjatë shekujve 11 dhe 12, krijuan një shoqëri që la «një ndikim të jashtëzakonshëm gjenetik mbi Eurazinë» +3
Reich vuri në dukje Genghis Khan, i cili vendosi njerëzit që jetojnë në një zonë që përfshin nga Kina në Detin Kaspik. Ai shpjegoi se pasuesit e udhëheqësit, të cilët jetuan gjatë shekujve 11 dhe 12, krijuan një shoqëri që lanë një ‘ndikim të jashtëzakonshëm gjenetik mbi Eurazinë’

“Dëshmia është se rreth tetë për qind e popullsisë mashkullore në tokat që dikur pushtoi Perandoria Mongole ndajnë një sekuencë karakteristike Y-kromozom dhe një grup sekuencash të ngjashme që dallojnë vetëm nga disa mutacione,” tha Reich.

Hulumtuesit e studimit e quajtën këtë ‘Cluster Star’, duke reflektuar mendimin e një paraardhësi me një numër të madh pasardhësish.

Themeluesi i linjës gjoja jetonte midis 700 dhe 1300 vjet më parë duke pasur parasysh numrin e mutacioneve Y-kromozomeve.

“Data përputhet me atë të Genghis Khan, duke sugjeruar se ky kromozom Y i vetëm i suksesshëm mund të ketë qenë i tij,” tha raporti.

Grumbujt e yllit mund të gjenden jashtë Azisë,  gjithashtu përmendi një studim që tregoi se deri në tre milionë njerëz të gjallë sot erdhën direkt nga një paraardhës i përbashkët në Irlandë që jetonte rreth 1.500 vjet më parë.

Grupet e Yjeve u mundësojnë shkencëtarëve të mësojnë më shumë për figurat historike, dhe ato ofrojnë njohuri për ndryshimet e kaluara sociale që hulumtuesit kanë pak informacion rreth.

Profesor Reich tha: “Kjo është për këtë arsye një fushë në të cilën analiza e ADN-së kromozomeve dhe mitokondriale mund të jetë instruktive, madje edhe pa të dhëna të tërë gjenomit.

Për shembull, një debat shumëvjeçar midis historianëve është shkalla në të cilën e kaluara e njeriut është formuar nga individë të vetëm, veprimet e të cilëve lënë një ndikim të shpërpjestuar në gjeneratat e mëvonshme. Analiza Star Cluster ofron informacion objektiv për rëndësinë e pabarazive ekstreme në pushtet në pika të ndryshme në të kaluarën.

Reich vazhdoi të shpjegojë se si Star Clusters kanë zbuluar shumë rreth strukturave të pushtetit midis marrëdhënieve midis meshkujve dhe femrave gjatë viteve.

Ai shpjegoi se edhe për gratë që grumbullonin më shumë pushtet, është më e vështirë t’i lidhësh ato drejtpërdrejt me linjat.’Njerëzit, dallimet biologjike të thella që ekzistojnë midis gjinive, nënkuptojnë se një mashkull i vetëm është fizikisht i aftë të ketë më shumë fëmijë se sa një femër e vetme’.

‘Gratë mbajnë fëmijët e palindur për nëntë muaj dhe shpesh i ushqejnë ato për disa vite përpara se të kenë fëmijë shtesë.

‘Burrat, ndërkohë, janë në gjendje të krijojnë, ndërkohë që investojnë shumë më pak kohë në mbajtjen dhe edukimin e hershëm të çdo fëmije.

“Kështu që, siç matet nga kontributi për gjeneratën e ardhshme, burrat e fuqishëm kanë potencial të kenë një ndikim shumë më të madh se gratë e fuqishme, dhe ne mund ta shohim këtë në të dhënat gjenetike”. Përgatiti/ AlpeNews.al/