PRINDËR BËNI KUJDES/ Produktet e higjienës nxisin pubertetin në moshë të hershme tek vajzat – AlpeGossip
PRINDËR BËNI KUJDES/ Produktet e higjienës nxisin pubertetin në moshë të hershme tek vajzat

PRINDËR BËNI KUJDES/ Produktet e higjienës nxisin pubertetin në moshë të hershme tek vajzat

Vitet e fundit mosha gjatë së cilës fëmijët futen në pubertet ka rënë ndjeshëm. Ky fakt është kthyer në shqetësim për një pjesë të madhe të prindërve. Por ju kishte shkuar në mëndje se edhe kimikatet që zakonisht mbajmë në tualet mund të nxisin pubertetin e hershëm tek fëmijët?

Sipas studimeve që janë zhvilluar prej kohësh, zhvillimi i gjoksit, qimeve publike dhe ardhjes së periodave në një moshë më të re janë të nxitura nga manipulimi hormonal, i cili shkaktohet nga kimikatet që ndodhen në shampo, produktet e grimit dhe pothuajse në çdo produkt higjenik që përdoret në tualete. Kimikatet në fjalë ndikojnë drejtpërdrejt në nxitjen e hormoneve.

This 3-step adaptation of Tanner Stages shows female development from pre-puberty to adulthood.
References and research:
1. Photographic reference
2. Consultant Dr. Seth B. Ammerman, MD
3. Basil J. Zitelli, Holly W. Davis. (2002.) Atlas of Pediatric Physical Diagnosis. 4th Edition. pp. 330-332.