KUJDESI PËR TË PORSALINDURIT/ Gjyshet tona janë gabuar kur… – AlpeGossip
KUJDESI PËR TË PORSALINDURIT/ Gjyshet tona janë gabuar kur…

KUJDESI PËR TË PORSALINDURIT/ Gjyshet tona janë gabuar kur…

Gjyshja është personi më i besuar kur një nëne të re i duhen këshilla në lidhje me përkujdesjen e bebit të porsalindur. Por dashur pa dashur ato janë gabuar plot 9 herë kur na kanë këshilluar. Duke nisur që nga mënyra se si duhet të flejë bebja, se si duhet ushqyer, gjyshet tona të dashura  e kanë ditur gabim.

1.Mos e ushqe me qumësht të blerë me formulë.

Doktorët janë shumë të sigurtë që qumështi me formulë ëhtë i opërgatitur posaçërisht për bebet dhe ka çdo substancë që i nevojitet një fëmije të porsalindur. Fëmijët mund të jenë alergjik ndaj qumështit të kafshëve dhe ju mund të mose  dini atë.

2.Filloji ushqimin sa më shpejt të jetë e mundur

Këtë jua kanë thënë gjithmonë gjyshet, ështëe  sigurtë. Por në fakt mjekët sugjerojnë që fëmijës i duhet filluar ushqimi rreth moshës 6 muajshe.

3.Mos bëni zhurmë kur fle fëmija

Shumë herë gjyshja nxehet kur futeni me zhurmë në dhomën e bebes, por dhe kjo është e gabuar. Zhurma i ndihmon bebet për të fjetur më mirë, por duhet të jetë konstante.

4.Ushqeje me orar

Shumë gabim! Fëmijës duhet t’i japësh ushqim sa herë që ta ketë të nevojshme dhe jo me orar të caktuar.

5.Fëmijët duhet të flenë në stomak

Absolutisht jo! Nëse fëmija fle përmbys mund të ketë vështirësi në rrugët e frymarrjes. Mjekët rekomandojnë se fëmijët duhet të flenë në shpinë dhe të kthejnë kokën në njërën anë.

6.Në krevatin e bebit duhet të ketë gjithmonë një jastëk dhe batanije

Sipas pediatreve, jastëkët, lodrat dhe batanijet krijojnë asfiksi tek fëmijët. Nëse ambjenti është paksa i ftohtë më mirë është t’i vishni bebes një palë pizhama të ngrohta, sesa t’i mbuloni.

7.Lidhe fëmijën pasi kështu do të ketë këmbë të drejta

Asnjëherë mos e bëni më këtë gjë. Mjekët shprehen se të lidhësh fëmijën i shkakton atij dhimbje në këmbë dhe fëmija nuk rehatohet për të fjetur.

8.Për të qetësuar fëmijën duhet t’i japësh diçka të ëmbël

Shumë gjyshe rekomandojnë që ta lyesh çuçon në mjaltë në mënyrë që fëmija të pushojë së qari. Por sipas pediatreve produktet e ëmbla janë alergjike dhe ju nuk e dini asnjëherë sesi do të reagojë fëmija juaj ndaj tyre.

9.Ngrohe dhomën që te flejë i qetë

Kjo gjë është e gabuar, pasi nxehtësia e madhe ju bën dëm fëmijëve. Më mirë një afër pak më i freskët në mënyrë që fëmija të marrë frymë lehtësisht